niedziela, 5 lipca 2015

PORZECZKOWY SERNIK NA ZIMNO

Sezon na porzeczkowy zawrót głowy, ruszył pełną parą. Nie dość, że te małe, czarne kuleczki mają wspaniały smak, to posiadają wiele cennych witamin, a na dodatek można zrobić z nich miliony dań. Zaczynając od kompotu, poprzez ciasta, kończąc na konfiturach. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać porzeczki do swojej kuchni i stworzyć ogrom kompozycji z nimi w roli głównej. Zważając na upał panujący za oknem, postawiłam na lekko kwaśny, sernik na zimno. Bo przecież,ile można jeść                     ciasta z bitą śmietaną?..


Składniki na spód:
- 200g dowolnych herbatników(można użyć więcej, jeśli ktoś zechce grubszy spód, wtedy zwiększamy proporcjonalnie ilość masła)
- 85g masła

1. Herbatniki kruszymy na pył, a masło roztapiamy.
2. Dolewamy masło do proszku i dokładnie mieszamy.
3. Powstałą masę, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i mocno ugniatamy. Wkładamy do lodówki, a w tym czasie bierzemy się za masę serową.


Składniki na masę:
- 750g twarogu (można użyć nawet 1kg, wtedy ciasto będzie wyższe, i także odpowiednio zwiększać resztę składników)
- 350g porzeczek
- ok.5 łyżek żelatyny
- ok.1/2 szklanki wody
- 2 1/2 szklanki cukru (warto znaleźć ilość cukru odpowiednią dla Was, i dostosowaną do kwaśności sera)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany kremówki)
- 2 łyżki soku z cytryny

1. Ser ucieramy z jogurtem, 1 1/2 szklanki cukru i cytryną. W tym czasie także rozpuszczamy żelatynę we wrzątku.
2. W osobnym naczyniu, porzeczki miksujemy z cukrem.
3. 1/2 rozpuszczonej żelatyny dodajemy do masy serowej, a drugą część, do porzeczek.
4. 3/4 masy serowej wykładamy na herbatnikowy spód, a do reszty wlewamy porzeczki. Po wymieszaniu i odczekaniu chwili(kiedy zaczną się ściągać), wylewamy także powstałą masę.
5. Ciasto trzymamy w lodówce, do momentu całkowitego stężenia obu mas(ok.3h). Najlepiej wcinać je wprost z lodówki:)







UDANEJ NIEDZIELI!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz