piątek, 3 lipca 2015

"MÓJ TY PTYSIU..."

Ciasto parzone nie zachęca do robienia go w domu, lecz prowadzi wprost do cukierni po zakup gotowego. Warto jednak spróbować  zmierzyć się z jego wykonaniem. Okazuje się, że ciasto ptystiowe, z pozoru kapryśne i ciężkie w wykonaniu, w rzeczywistości, to 'bułka z masłem' przygotowana z zaledwie paru składników. Bez dodatków nie zachwyca smakiem, ale dodając bitą śmietanę i swoje ulubione owoce, możemy przygotować przepyszne, letnie ciastko :)


Składniki na ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki
- 6 jajek
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 90g masła

1.Na wolnym ogniu masło gotujemy z wodą, solą i sokiem z cytryny.
2. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy całość przesianej mąki i energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników,odstawiamy je do ostygnięcia.
3. Przestygnięte ciasto, łączymy z pojedynczo wbijanymi jajkami. 
4. Wyrobioną masę, przekładamy do szprycy i na papierze do pieczenia wyciskamy 'okrągłe górki'.
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury(najlepiej 250 stopni) przez ok. 20 min. Ważne jest, żeby przed włączeniem piekarnika umieścić w nim naczynie z wodą, i nie otwierać go w trakcie pieczenia ptysiów.


Składniki na masę:
- 600ml schłodzonej śmietany kremówki
- ok.4 łyżki cukru pudru (każdy sam najlepiej stwierdzi, kiedy śmietana jest dla niego wystarczająco słodka)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- ok. 1/2kg owoców 

1. Przed rozpoczęciem, żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Kiedy zacznie tężeć, porcjami dodajemy przesiany cukier puder, zmniejszając przy tym obroty miksera.
2. Powoli wlewamy żelatynę, energicznie mieszając. Dodajemy  pokrojone owoce (nie jest to konieczne, ale nada śmietanie lżejszego smaku)
3. Przekrawamy ostudzone ptysie i przekładamy je kremem. Warto posypać ich wierzch cukrem pudrem.
*Ptysie na drugi dzień miękną, dlatego najlepiej postarać się o ich zniknięcie zaraz po przygotowaniu.







WIELKIEGO APETYTU MIMO UPALNEJ POGODY !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz