Paluszki w czekoladzie zrobiły furorę w Japonii występując tam pod nazwa POCKY, czy MIKADO.
Rozpowszechniająca się moda na ich zajadanie trafiła także do Polski, gdzie produkowane są przez nasze firmy. Często szukam zamienników, które sama mogę zrobić, żeby nie kupować wszystkiego co zobaczę. Mój przepis jest dość pracochłonny, ale w efekcie wychodzą malutkie cudeńka, które smakują jeszcze lepiej.
Składniki:
- 1 1/2 opakowania mleka zagęszczonego w tubce ok.120ml(śmietankowe, waniliowe, albo słodzone)
- 5 łyżek wody
- 110g masła
- 2 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Mleko łączymy z wodą. W misce przygotowujemy przesianą mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
2. Do sypkich składników dodajemy masło i ucieramy do powstania, czegoś na kształt drobniutkiej kruszonki/piasku.
3. Teraz możemy wlać mleko i ponownie ucierać, tym razem do uzyskania jednolitej konsystencji.(Jeśli jest zbyt rzadkie, możemy dosypywać małe porcje mąki)
4. Kiedy otrzymamy zwarte ciasto, owijamy je w folię, i wkładamy do zamrażalnika na 30min.
5. Teraz czeka nas najprzyjemniejsza część tego przepisu..Z kawałków ciasta tworzymy cieniutkie ruloniki o odpowiedniej dla nas długości i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok.12min.
6. Kiedy paluszki ostygną możemy zamoczyć je w ulubionej czekoladzie, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz