niedziela, 25 października 2015

CHAŁWOWIEC



Sezonowych owoców brakuje, więc przyszedł czas na ciasta z innymi masami. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby upiec trochę zmodyfikowane ciasto z chałwą. Być może nie wszystkim ona smakuje, ale dobrze się składa, bo moja rodzinka akurat bardzo ją lubi. Od razu uprzedzam, że ciasto w całej okazałości, to bomba kaloryczna, ale sądzę, że dla kawałka takiej słodkości, można na chwilę zapomnieć o diecie :)



Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru


1. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek (w białkach nie może znaleźć się nawet fragment żółtka, ponieważ uniemożliwia to porządne ubicie się piany), dodajemy wodę i szczyptę soli. Ubijamy na najwyższych obrotach, to momentu ich ścięcia. Wtedy porcjami dodajemy cukier, cały czas ubijając.
2. Kiedy białka będą sztywne dodajemy po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera.
3. Mąki, proszek i kakao przesiewamy razem do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy. (nie możemy użyć do tego miksera, ponieważ piana od razu opadnie)
4. Ciasto przelewamy do razu do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach ok. 38 minut. (podaję tak dokładny czas jeśli chodzi o mój piekarnik, ponieważ później zaczyna opadać) Po wyjęciu z piekarnika odwracam je do góry nogami i ustawiam na kubkach, ponieważ w ten sposób zachować tą samą wysokość. 
5. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części.


Składniki na masę:
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe
- kostka masła
- 300g chałwy
Dodatkowo:
- 2 banany
- sok z cytryny
- alkohol, najlepiej wódka
- orzechy do dekoracji 


1. Budynie gotujemy według instrukcji ale nie dodajemy cukru i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ciepłe masło ucieramy na gładką masę, a chałwę rozdrabniamy.
2. Do masła dodajemy po łyżce budyniu i mieszamy. Na sam koniec dodajemy chałwę. 
3. Banany kroimy w plastry i zamaczamy w mieszance wódki z sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich czernieniu, a także doda wyrazistego smaku masie, która może się wydawać mdła. 
4. Przygotowane banany układamy na spodzie ciasta (jeśli został nam sok, w którym je maczaliśmy, możemy pokropić nim również ciasto), a na nie wykładamy 3/4 masy chałwowej. 
5. Masę przykrywamy warstwą ciasta i wykładamy jej pozostałą część. 
6. Wystarczy udekorować wierzch, (w moim przypadku posłużyły mi do tego orzechy włoskie) schłodzić ciasto i gotowe !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz