Sezon na truskawki ruszył pełna para. Cieszę się jak dziecko, kiedy widzę na grządkach te małe, czerwone owoce. Dla mnie w takim okresie, każdym posiłkiem mogłyby być truskawki w różnym 'wydaniu'. Dlatego nie mogło zabraknąć i ciasta w roli głównej z truskawkami.Tarta jest prosta w wykonaniu, masa praktycznie nie wymaga pracy, a owoce na wierzchu złączą wszystko w całość.
Składniki na spód:
- 1 jajko
- 200g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu(ew.cukru)
- 100g tłuszczu(użyłam 50g małsa i 50g oleju kokosowego)
- szczypta soli
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników.
2. Powstałą mieszankę kroimy nożem lub krajaczką. Ważne jest żeby nie zagniatać ciasta. Kiedy składniki się połączą, tworzymy kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
3. Natłuszczamy formę i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem. Warto nakłuć ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 min.
Składniki na masę:
- 4 żółtka
- olejek/cukier waniliowy
- 1/2 l mleka
- 100g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
1. Mleko wlewamy do garnka i czekamy do zagotowania się. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Kiedy już osiągnie docelową konsystencję, dodajemy powoli przesianą mąkę kukurydzianą z olejkiem i mieszamy.
3. Żeby zahartować masę jajeczną, należy wlewać powoli część zagotowanego mleka, jednocześnie intensywnie mieszając.
4. Całą powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Zostawiamy na ogniu do zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu.
5. Kiedy masa nam ostygnie, wykładamy ją na wcześniej przygotowane kruche ciasto.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz