niedziela, 19 kwietnia 2015

MURZYNEK

Kiedy mam ochotę zrobić jakieś ciasto, ale nie mam już pojęcia jakie, wtedy zazwyczaj piekę zwykłego murzynka, a do środka dodaję wymyśloną masę. Tym razem padło na budyniową i dżem porzeczkowy.Nic prostszego, szybkie ciasto, pyszne w smaku, ale ma jeszcze jeden plus - nie może się nie udać! :)





Składniki na ciasto:
- 1 1/2 kostki margaryny
- 2 1/2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 6 jajek
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody


1.Margarynę, cukier, kakao i wodę mieszamy razem w garnku, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 
2. Kiedy masa ostygnie, dodajemy do niej żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Dokładnie mieszamy.
3. Białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywno i dodajemy do powstałej masy. Mieszamy bardzo delikatnie. 
4. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 175 stopniach ok. 50-55 minut. (do suchego patyczka)

Składniki na masę:
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego 
- 4 1/2 czubatych łyżek mąki
- 3/4 litra mleka


1. W garnku zagotowujemy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. 
2. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po jednej łyżce mąki, ciągle intensywnie mieszając.
3. Na sam koniec dodajemy mleko, gotujemy do zgęstnięcia. 
4. Masę wylewamy na ciasto najlepiej lekko ciepłą.


*Składniki na polewę:
- tabliczka ciemnej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- łyżeczka kakao


1. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, czekamy do zagotowania się składników. Na koniec dodajemy kakao.
2. Odstawiamy do ostygnięcia, i kiedy zacznie tężeć, polewamy nią ciasto.


Ostygnięte ciasto przekrawamy na dwie części, do środka dodajemy słoiczek dowolnego dżemu (najlepiej żeby był lekko kwaśny) i przestygniętą masę budyniową. Na wierzchu opcjonalnie wylewamy polewę czekoladową.
* Ciasto najlepiej włożyć do lodówki na noc.






UDANYCH WYPIEKÓW I MIŁEJ NIEDZIELI !
NATKA






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz