Lubię czasami zrobić ciasto, które po przeczytaniu przepisu na nie, wcale do tego nie zachęca. Jeszcze bardziej lubię fakt, kiedy takie z pozoru nieapetyczne ciasto smakuje moim bliskim ! Warto przełamywać stereotypy i próbować nowości, mam nadzieję, że ten przepis zachęci Was do tego :)
Składniki na ciasto:
- 400-500 g szpinaku (zachęcam do wybrania rozdrobnionego, a jeśli macie dużo czasu i energii może kupić w liściach)
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki (można użyć krupczatki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecała szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego (nie jest to konieczne, ale nada ciastu aromat)
1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łyżką dodajemy do ciasta.
2. Jeśli szpinak był mrożony, musimy go jak najdokładniej odsączyć. Następnie dodajemy go porcjami do masy, i delikatnie mieszamy aby piana nie opadła.
3. Przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 1h w temperaturze 180 stopni. Warto co jakiś czas doglądać ciasta, ponieważ czas pieczenia może się zmienić.
* Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekrajamy i zabieramy się za galaretkę.
Składniki na mus:
- 2 galaretki (najlepiej truskawkowe)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 szklanki truskawek
1. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2.W tym czasie miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę.
3.Kiedy galaretka ostygnie, łączymy ją z owocami i wstawiamy do lodówki.
3.W momencie, kiedy masa zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jedną część ciasta. Wkładamy do lodówki, do stężenia.
Składniki na bitą śmietanę:
- 500-600 ml śmietany kremówki
- ok. 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
1. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W tym czasie ubijamy śmietanę, kiedy zacznie sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy.
3. Na koniec, powoli wlewamy tężejącą żelatynę i dokładnie mieszamy.
4. Gotową śmietanę przekładamy na galaretkę i wstawiamy do lodówki.
*Kiedy wszystkie masy zastygną, pozostałą część ciasta kruszymy i przykrywamy nią wierzch.
WIELKIEGO APETYTU I SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz