niedziela, 22 marca 2015

BAGIETKI CZOSNKOWE


A co jeśli najdzie nas ochota na pyszną, szybką i banalnie prostą kolację? W tej sytuacji idealnie sprawdzą się cieplutkie bagietki! 
Chrupiąca skórka, aromatyczne masło czosnkowe i ciągnąca się mozzarella powinna przypaść do smaku wielu z nas, dlatego nie ma na co czekać, tylko do dzieła ! 







Potrzebujemy:
- ok. 1 bagietka (ja użyłam ogromnej, z której wyszło mi 24 kromeczki, dlatego ilość składników najlepiej dopasowywać sobie w trakcie przygotowywania)
- ser mozzarella (opakowanie 125g wystarcza na ok. 12 kromek)
- wcześniej przygotowane masło czosnkowe 


Składniki na masło czosnkowe:
- 1/2 kostki masła
- łyżka pokrojonej natki pietruszki (lub inny ziół wedle upodobań)
- sól i pieprz do smaku 
- ok. 6 ząbków czosnku 



1. Do miękkiego masła dodajemy rozgnieciony czosnek wraz z przyprawami, intensywnie mieszamy.
2. Odstawiamy powstałe masło w temperaturze pokojowej na ok. 30 min aby aromaty się przeszły. (zabieg ten nie jest konieczny)
3.Następnie smarujemy jego cienką warstwą, uprzednio pokrojone w plastry bagietki.

Układamy cienkie plasterki sera. 


 
A teraz wkładamy przygotowane bagietki na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180C. W tym czasie polecam zrobić sobie herbatę, żeby zaraz po wyjęciu tych pachnących kromeczek,móc je skosztować, najlepiej smakują na ciepło:)

SMACZNEGO !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz