środa, 6 maja 2015

OMLET OWSIANY

Mam dla Was koleją propozycję na płatki owsiane w roli głównej. Tym razem jest to omlet owsiany. Nie warto wierzyć opiniom, że wszystko co zdrowe, musi być nudne i bez smaku. Omlet może być pysznym śniadaniem, a dobierając do niego swoje ulubione dodatki można stworzyć coś oryginalnego. Mój pomysł na przepis można dowolnie zmieniać, i ze słodkiego śniadania zrobić słoną kolację z warzywami. 



Składniki na 2 średniej wielkości omlety :
- 2 jajka
- 1 łyżeczka miodu (cukru)
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki płatmów owsianych
- 1 łyżka mąki 
- 2 łyżki mleka  
- szczypta soli

1. Jajka z solą ubijamy na puszysta masę. Dodajemy miód i mleko, mieszamy dalej.
2. Kiedy wszystko się połączy dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
3. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną tłuszczu(użyłam oleju kokosowego). Ciasto dzielimy na 2 części i smażymy z obu stron.

*Dodatkowo na omlety położyłam 100g twarożku, połączonego z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką cukru waniliowego.







SMACZNEGO !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz